Svanemerket ble opprettet av Nordisk Ministerråd i 1989.
Svanemerket er derfor en del av den offentlige verktøykassa for å gjøre det lett å velge mer miljøvennlige produkter, redusere miljøskader, og for å stimulere til grønn innovasjon og vekst i næringslivet.
Svanemerket er en ikke-kommersiell merkeordning. For å få merket, må en produsent først dokumentere at han klarer alle kravene vi har stilt, og deretter betale en avgift. Avgiften går til å dekke driften av merkeordningen. Det er Stiftelsen Miljømerking som forvalter Svanemerket i Norge.
Svanemerket vurderer hele produktets livssyklus
Aktuelle spørsmål er: Blir råvarene tatt ut på en bærekraftig måte? Sløser produsenten med energien? Brukes det skadelige kjemikalier? Behandler ansatte bra? Er produktet trygt og godt å bruke? Varer det lenge? Kan vi gjenbruke eller gjenvinne deler av produktet?
Svanemerket er et merke med mange kriterier
Alle relevante sider og alle faser produktet vurderes. Hele prosessen gås etter i sømmene, fra råvare via produksjon og bruk til avfall. Det er hele tiden et spørsmål om noe kunne vært gjort annerledes for å bruke ressursene mer effektivt og belaste miljøet mindre. Det er dette som gjør at Svanemerket et godt miljømerke.
Svanemerket er en nøytral tredjepart
Det er svært viktig for merkeordningens troverdighet at Svanemerket er en nøytral tredjepart. Hvis en produsent vil Svanemerke produktet sitt, må det dokumenteres at produktet tilfredsstiller alle miljøkravene som stilles til den aktuelle produktgruppen. Opplysningene kontrolleres og hvis alt er i orden, får produsenten lisens til å bruke Svanemerket i de årene det aktuelle kravdokumentet er gyldig, vanligvis 3 år.
Ønsker du en prat om Svanemerket eller et tilbud på bistand i prosessen for å få godkjent produktet som Svanemerket, kontakt oss og vi vil med glede bistå.